Btw-aangifte - Hoe voorkom je fouten?

Let goed op en vermijd fouten tijdens de btw-aangifte, deze kunnen leiden tot grote financiële gevolgen.

Btw-aangifte - Hoe voorkom je fouten?

Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor een juiste btw-aangifte bij de Belastingdienst. Een aantal fouten kun je beter niet maken. Het heeft namelijk financiële gevolgen.

Er lijkt weinig toezicht te zijn op de btw-aangifte. Je doet eens per kwartaal de aangifte en maakt het verschuldigde btw bedrag over. De Belastingdienst gaat het niet individueel toetsen. Toch adviseren wij jou om de btw-aangifte nauwkeurig te doen. Wij willen je voor een aantal gevaarlijke fouten behoeden. 

Ik doe geen aangifte, want ik heb nauwelijks omzet!

Helaas werkt het zo niet. Er wordt een aangifte verwacht, dus stuur de aangifte toch maar in. Ook als je naar verwachting over een jaar gerekend niets verschuldigd bent, wordt nog steeds een aangifte verwacht. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je gebruik kunt maken van de kleine-ondernemersregeling. Het is mogelijk om ontheffing te krijgen van de btw aangifte, maar de ontheffing moet je wel echt hebben voordat je de aangifte achterwege kunt laten.

Voorkom een boete en dien de aangifte op tijd in

De meeste ondernemers doen eens per kwartaal aangifte. Je hebt een maand de tijd voor de aangifte. Wacht niet te lang. Je riskeert namelijk een boete. De Belastingdienst geeft je nog 7 kalenderdagen na de uiterste datum om de aangifte te doen. Is de aangifte na 7 dagen nog niet binnen? Dan krijg je een boete.

Voor de btw gaat het om de factuurdatum, niet de betaaldatum

Hoewel je de neiging hebt om de btw pas te betalen vanaf het moment dat je het betreffende bedrag ontvangen hebt, zit het meestal anders; je moet namelijk uitgaan van de factuurdatum. Factureer jij jouw opdrachtgever op 28 september? Dan telt de factuur mee voor de aangifte over het derde kwartaal. Dit kan zeer onvoordelig zijn, want je moet zelf al btw afdragen en je weet niet wanneer je de betaling van de factuur krijgt.

Let op wat je meeneemt in de aangifte

Het is gunstig om de kosten zo hoog mogelijk op te drijven. De betaalde btw kun je namelijk verrekenen met wat je af moet dragen. Besef je goed dat je uiteindelijk het teveel verrekende weer moet terugbetalen. De bonnen die je gaat verrekenen moeten dus wel echt kosten zijn die je mag verrekenen.

Zorg voor een goede administratie

De btw-aangifte kan een behoorlijke klus zijn. Met een goede administratie kun je het voor jezelf eenvoudiger maken. Een goed georganiseerde administratie gaat je tussentijds tijd kosten, maar op deze manier voorkom je wel dat je inkomsten of uitgaven vergeet. Pin het liefst de zakelijke transacties. Zo houd je het overzicht en houd je privé en zakelijk beter gescheiden.