Als jongere met een bijbaan kun je belasting terugvragen

Jongeren met een bijbaan worden qua salaris vaak te zwaar belast, maar kunnen belasting terugvragen.

Als jongere met een bijbaan kun je belasting terugvragen

Jongeren die parttime werken betalen vaak te veel inkomstenbelasting. De werkgever houdt namelijk een loonheffing in op de inkomsten. Dit kun je (deels) terugvorderen.

Baantjes in de horeca of in een supermarkt zijn populair onder jongeren. Ze doen het werk naast de opleiding en vooral als ze tot 23 jaar oud zijn hebben ze nog geen hoog uurloon. Over inkomsten zijn ook jongeren belasting verschuldigd. Maar waarschijnlijk komen ze qua verdiensten niet boven de belastingkorting uit. Dus is de belastingheffing eigenlijk te zwaar.

Hoe kun je belastingteruggave aanvragen?

Belasting terugvragen lijkt ingewikkeld, maar meestal valt het erg mee. Je kunt namelijk gewoon een aangifte inkomstenbelasting invullen. Dit kan via de website van de Belastingdienst, maar met de aangifte-app is het nog eenvoudiger. Voordat je de aangifte indient zie je al of je belasting terugkrijgt of niet. Je loopt dus niet het risico dat je een forse aanslag krijgt.

Hoe is de vraagstelling?

Je hoeft geen verstand van belastingen te hebben voor het terugvragen van de betaalde belasting. De meeste te beantwoorden vragen hoef je niet op te zoeken, maar weet je uit het hoofd. De Belastingdienst vult vooraf ook al gegevens in. Met een beetje geluk zijn de juiste inkomsten al ingelezen. Je hoeft ze dan alleen nog maar te controleren. Het programma of de app loodst je door de aangifte heen. Belangrijke vragen kun je niet overspringen. Pas als ze beantwoord zijn kun je verder.

Wat heb je nodig voor het indienen van de belastingteruggave?

Het BSN (burgerservicenummer) kun je niet zonder. Hetzelfde geldt voor de DigiD. Is er nog geen DigiD bekend voor jouw zoon of dochter? Deze kun je aanvragen op deze website. Kies voor de vooraf ingevulde aangifte. Die heeft als voordeel dat belangrijke gegevens al in de aangifte staan. Houd de jaaropgave wel bij de hand om de gegevens van de Belastingdienst te controleren. Het kost even moeite, maar over een jaar gerekend kan het om een leuk bedrag gaan.

Heeft je zoon of dochter voor 2023 ook al gewerkt?

Het feestje kan nog groter worden. Je kunt namelijk over vijf jaren nog belastinggeld terug vragen. Dus je kunt nog terug tot 2018. Per jaar vul je een apart aangifteformulier in. Als je de loonstroken bij de hand hebt, kun je in een paar uurtjes alle aangiftes invullen en versturen naar de Belastingdienst. Het versturen gaat uiteraard ook digitaal.

Over vijf jaren gerekend kan er recht bestaan op duizenden euro’s. Wel even de moeite waard dus om hier tijd in te steken. Durf je het zelf niet aan? Je kunt een deskundige inschakelen, maar probeer het in ieder geval eerst zelf. Moeilijk is het namelijk niet.