Drone - Waarop moet je letten?

Mag je vliegen met een drone? Controleer of voor jou een registratie vereist is om te mogen vliegen.

Drone - Waarop moet je letten?

Jezelf registreren als dronepiloot

Vanaf 30 december 2020 gelden er nieuwe regels voor het vliegen met een drone. Deze regels gelden in heel Europa en zorgen voor veiligheid op de grond en in de lucht. Door je niet aan de nieuwe Europese regels te houden riskeer je een boete. Deze boete kan wel oplopen tot wel € 8.700,-. 

Ook kleine (speelgoed)drones vallen onder deze nieuwe regels. Is je drone lichter dan 250 gram en zonder camera, dan hoef je niks te doen. Is dat niet het geval, en heb je een drone die zwaarder is dan 250 gram en/of met een camera? Dan moet je jezelf via de RDW voor € 23,- registeren als dronepiloot. Na de registratie ontvang je een exploitantnummer.

Europees drone certificaat halen

Naast het registreren van je drone moet je ook een Europees drone certificaat halen. Het Europees drone certificaat moet bestaan uit een basis bewijs A1/A3. Dit certificaat is noodzakelijk en kun je halen door een online cursus en toets te doen. Na de cursus moet je bij de RDW voor €10,- een vliegbewijs aanvragen.

Naast het A1/A3 certificaat kun je het Europees drone certificaat aanvullen met een A2 certificaat. Het A2 certificaat is ook te behalen via een online cursus en toets. Als je wilt vliegen met een drone die zwaarder is dan twee kilo, bijvoorbeeld vlak boven een groep mensen, dan is dit certificaat ook verplicht.

Zorg voor de juiste verzekering

Als je geregistreerd bent als dronepiloot met een Europees drone certificaat mag je jouw drone gaan gebruiken. Voordat je dat doet is het wel verstandig om je verzekering te checken. Een drone kan schade veroorzaken aan spullen van anderen, dus zorg dat je aansprakelijkheidsverzekering op orde is. Als je je houdt aan de regels die gelden voor het vliegen met een drone, en als je drone minder weegt dan 25 kilo zit je met de meeste verzekeringen goed. Check dit voor de zekerheid in de voorwaarden.

Mag ik overal vliegen?

Voordat je dan écht de lucht in kunt met je drone is het belangrijk dat je weet waar je wel en juist niet mag vliegen. Bekijk de zoneringskaart voor de exacte plekken en vlieg niet in no-fly zones. Vlieg ook niet hoger dan 120 meter en vermijd ander luchtverkeer. Blijf weg van mensenmenigten en denk bij het maken van opnames aan de privacyregels.