Een uitvaartverzekering, waarom kan je niet zonder?

Is een uitvaartverzekering echt noodzakelijk? Zijn er alternatieven?

Een uitvaartverzekering, waarom kan je niet zonder?

In plaats van een uitvaartverzekering kun je ook zelf sparen voor de uitvaartkosten. Waarom is sparen niet het alternatief voor het verzekeren?

Na jouw overlijden wil je jouw nabestaanden niet opzadelen met hoge uitvaartkosten. Met een met zorg uitgezochte uitvaartverzekering kun je de kosten van de uitvaart en alles wat ermee samenhangt verzekeren. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat er goede alternatieven zijn voor het verzekeren, maar het zijn geen volwaardige alternatieven.

Ik vorm zelf een kapitaal op een spaarrekening

Als je nu al zeker weet dat je oud wordt, is het sparen in plaats van het verzekeren een goed alternatief. Het probleem is, je weet niet hoe lang je nog hebt. Je hoopt op een lang en gelukkig leven, maar het kan anders lopen. Bij het overlijden op jonge leeftijd staat er waarschijnlijk niet voldoende op de rekening om de uitvaartkosten te betalen. Een extra nadeel is dat het spaargeld als vermogen wordt gezien. Afhankelijk van de hoogte van de rest van jouw vermogen kun je jaarlijks belasting verschuldigd zijn over het voor de uitvaart gespaarde kapitaal.

Kiezen voor de goedkopere overlijdensrisicoverzekering

In plaats van de uitvaartverzekering kun je ook kiezen voor de goedkopere overlijdensrisicoverzekering, maar houd er wel rekening mee dat er een logische reden is voor waarom de overlijdensrisicoverzekering goedkoper is. De uitvaartverzekering komt gegarandeerd tot uitkering, wanneer je ook overlijdt. De overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit bij overlijden vóór de einddatum van de verzekering. De verzekering loopt namelijk maximaal door tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 75 jaar. De verzekering wordt per de einddatum beëindigd zonder een uitkering. Bij later overlijden is er in dat geval weer niets geregeld voor het bekostigen van de uitvaartkosten.

Je aansluiten bij een uitvaartvereniging

Als lid van een uitvaartvereniging worden zaken voor je geregeld en betaald. Maar let op! Vaak krijgen nabestaanden nog een factuur. Het zijn vaak basisdekkingen die worden geboden. Mogelijk blijven er voor de nabestaanden nog duizenden euro’s aan kosten over die ze zelf moeten betalen. Ben je lid van een uitvaartvereniging? Verdiep je eens in wat de vereniging aan diensten verleent. Eventueel kun je los nog een aanvullende uitvaartverzekering afsluiten.

Voldoet een oude uitvaartverzekering nog aan de huidige normen?

In het verleden zijn er veel uitvaartverzekeringen afgesloten met maar een beperkte uitkering bij overlijden. Het zijn vaak polissen die geld uitkeren en die gebaseerd zijn op de uitvaartkosten van jaren geleden. Door inflatie en stijgende kosten is het verzekerde bedrag mogelijk niet meer voldoende. Ook door gewijzigde uitvaartwensen kan de verzekering niet meer goed aansluiten.