Zzp'er - Vragen om te stellen bij het kopen van een huis

Ook voor zzp'ers is het mogelijk om een huis te kopen. Welke vragen stel je voordat je gaat zoeken?

Zzp'er - Vragen om te stellen bij het kopen van een huis

Het afsluiten van een hypotheek kan voor zzp’ers lastig zijn, maar er zijn gelukkig voldoende mogelijkheden. Welke vragen stellen zzp’ers zichzelf over een hypotheek? 

Geldverstrekkers willen het liefst ideale jaarcijfers over de afgelopen drie jaren, maar met minder jaren is een hypotheek nog niet uitgesloten. Er zijn meer dan één miljoen zzp’ers in Nederland, dus deze groep willen de geldverstrekkers niet mislopen. Zzp’ers kunnen zich echter beter eerst voorbereiden voordat ze de huizenmarkt betreden. Welke vragen zouden zzp’ers zich zichzelf vooraf moeten stellen?

Kan ik een stabiel inkomen aantonen?

Standaard vragen geldverstrekkers de jaarcijfers op over de laatste drie afgesloten boekjaren. Door uit te gaan van meerdere jaren kunnen ze namelijk zien of je een stabiel inkomen hebt. Ook met minder afgesloten boekjaren kun je tegenwoordig een hypotheek krijgen, maar uit de aangeleverde gegevens moet wel blijken dat je waarschijnlijk ook in de toekomst de hypotheeklasten kunt dragen. Garanties kun je niet geven, maar dat hoeft ook niet. Voor oudere huizenkopers kan ook het pensioeninkomen belangrijk zijn.

Welke zzp-hypotheek is voor mij de beste keuze?

Zzp’ers zijn een interessante doelgroep geworden voor geldverstrekkers. Graag proberen ze zoveel mogelijk zzp’ers in de boeken te krijgen. Een goede marketingtruc is een hypotheek in de markt zetten speciaal gericht op zzp’ers. Maar waarom zou je daarvoor kiezen? Je kunt beter kiezen voor een hypotheek die goed bij jouw persoonlijke situatie past. Ga daarom in zee met een onafhankelijk adviseur. Zij staren zich niet blind op de naam van een hypotheek, maar kijken wat echt goed bij jou past.

Past het kopen van een huis ook bij mijn toekomstplannen?

Met ambities om in het buitenland te gaan werken de komende jaren is het kopen van een huis in Nederland misschien niet de beste keuze. Ook als je verwacht dat je inkomsten sterk dalen de komende jaren, is het kopen waarschijnlijk geen goede keuze. Het gaat goed met de huizenprijzen, maar de prijzen kunnen hard onderuitgaan. Als je moet verkopen, kun je een probleem krijgen bij dalende huizenprijzen. Je kunt niet in de toekomst kijken, maar neem jouw toekomstverwachtingen wel mee in de overweging of je gaat kopen of juist gaat huren.

Moet ik gaan voor de maximale hypotheek?

Bij voorkeur niet; je hebt waarschijnlijk een schommelend of zelfs een sterk schommelend inkomen. Kiezen voor de maximale hypotheek houdt in dat je het volledige inkomen nodig hebt om rond te komen. Met enige marge creëer je voor jezelf rust; een structurele daling van het maandelijkse inkomen hoeft niet gelijk voor problemen te zorgen. 

Wat gebeurt er bij overlijden en arbeidsongeschiktheid?

Door het kopen van een huis neem je zware financiële lasten op je schouders. Houd er rekening mee dat je arbeidsongeschikt kunt raken of kunt overlijden. Tegen de financiële gevolgen kun je verzekeringen afsluiten. Bij jouw overlijden worden de maandlasten het probleem van de nabestaanden. Met een goede overlijdensrisicoverzekering kun je het risico van het overlijden meeverzekeren.